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IRS RULING CONFIRMS 
EXCHANGE OF COLI ON 
FORMER EMPLOYEES 
TRIGGERS LOSS OF 
INTEREST DEDUCTIONS 
By John T. Adney and Bryan W. Keene

O n March 5, 2011, the Internal Revenue Service 
(IRS) issued Revenue Ruling 2011-9,1 which ad-
dresses the implications under section 264(f) of a 

tax-free exchange of corporate-owned life insurance (COLI) 
contracts.2 The ruling concludes that such an exchange will re-
sult in a loss of the contract’s exception to section 264(f)(1) for 
employee coverage if, at the time of the exchange, the insured 
is no longer an employee, but rather is a former or “inactive” 
employee, of the corporate policyholder. This confirms in 
published guidance an IRS position that has been well-known 
since the IRS first expressed it in a 2006 private letter ruling.3

Section 264(f)(1) imposes restrictions on the deductibility of 
interest expenses by a business taxpayer that owns or benefits 
from life insurance contracts, i.e., the typical COLI or bank-
owned life insurance (BOLI) contract. Section 264(f)(4)(A) 
provides an exception to this rule for a contract owned by an 
entity engaged in a trade or business if the contract covers a 
single insured who falls within a specified class (a “permitted 
insured”). A permitted insured is an individual who, at the 
time first covered by the contract, is a 20-percent owner of 
the entity or is an officer, director, or employee of the trade or 
business. Thus, the exception to the normal interest expense 
limitation rule is sometimes called the “employee coverage 
exception.” The new ruling concludes that, for purposes of 
this exception, an individual is a permitted insured “at the time 
first covered” by the contract only if he or she holds that status 
when the contract is issued, whether in a new purchase or in 
a subsequent exchange. As a result, the ruling also concludes 
that if a contract that met the employee coverage exception 
when it was first purchased is subsequently exchanged for a 
new contract at a time when the insured is a former employee, 
the employee coverage exception will be lost for the contract 
going forward.

The ruling reaches these conclusions in the context of two 
hypothetical situations involving tax-free exchanges of COLI 
contracts. In both situations, a corporate taxpayer has sub-
stantial indebtedness (unrelated to life insurance purchases) 
on which it incurs interest expense. The taxpayer purchases a 
life insurance contract covering the life of an individual who, 
at the time of purchase, is an employee of the taxpayer. The 

taxpayer then exchanges the contract for a new one in a section 
1035 exchange. The new contract has the same death benefit 
as the old and covers the life of the same individual. In the first 
situation, the insured is still the taxpayer’s employee at the 
time of the exchange. In the second situation, the insured is no 
longer an employee when the exchange occurs.4 

The ruling states that in both situations the employee coverage 
exception applies before the exchange, because the insured 
was the taxpayer’s employee when the taxpayer originally 
purchased the contract. Likewise, the ruling states that in the 
first situation the exception applies to the new contract issued 
in the exchange because the insured was still the taxpayer’s 
employee when the new contract was issued. In the second 
situation, however, the insured was not the taxpayer’s em-
ployee when the new contract was issued in the exchange, so 
the ruling concludes that the employee coverage exception 
does not apply to the new contract in that situation.

In support of this conclusion, the rul-
ing cites to various authorities re-
flecting the view that a life insurance 
contract received in exchange for 
an existing life insurance contract is 
treated as a new contract issued on the 
date of the exchange. For example, 
the ruling observes that such treat-
ment of exchanges generally applies 
“for purposes of testing [a] contract’s 
qualification as a life insurance con-
tract under [section] 7702.”5 Likewise, 
the ruling observes that a contract 
received in an exchange is treated as a 
new contract for purposes of applying 
the 7-pay test of section 7702A(b) to 
determine whether the contract is a 
modified endowment contract.6 

The ruling also recognizes that, in 
some cases, the tax attributes of a life 
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insurance contract may carry over to a new contract received 
in an exchange. The ruling further states, however, that such 
carryover treatment is limited to situations where Congress 
has specifically allowed it. For example, the ruling states that 
carryover treatment for exchanges is allowed for purposes of 
the effective date of section 101(j) (the so-called “COLI best 
practices” rules),7 as well as for purposes of sections 72(q)(2)
(I) and (u)(4) (defining an “immediate annuity”).8 Absent a 
similar directive by Congress for purposes of section 264(f)
(4)(A), the IRS treated the exchange as resulting in a new con-
tract with a new issue date for purposes of that section.

While the ruling addresses only an actual exchange of one 
contract for another, the same conclusion presumably would 
apply if a deemed exchange were to arise. In that regard, in 
some cases a material change in existing property will result 
in a deemed exchange (and, hence, “new contract” treatment 
in the case of life insurance) for federal income tax purposes 
even if no actual exchange of property occurs.9 In the life 
insurance context, a “material change” in a life insurance 
contract generally will result in a deemed exchange.10 For 
example, the legislative history of section 7702 discusses the 
treatment of exchanged contracts as new contracts, and goes 
on to state that:

a change in an existing contract will not be considered to 
result in an exchange, if the terms of the resulting con-
tract (that is, the amount or pattern of death benefit, the 
premium pattern, the rate or rates guaranteed on issuance 
of the contract, or mortality and expense charges) are the 
same as the terms of the contract prior to the change.11 

The potential implication of this language is that a change in 
an existing contract will be considered to result in an exchange 
if that change is made to, inter alia, the rate or rates of interest 
guaranteed on issuance of the contract, and that such a deemed 
exchange will result in the contract being treated as newly is-
sued on the date of the exchange for purposes of section 7702. 
If the IRS were to extend this view to section 264(f)(4)(A), 
which it presumably would base on the interpretation it adopt-
ed in Rev. Rul. 2011-9 and the lack of any contrary congres-
sional directive, then the “time first covered” requirement of 
the employee coverage exception would seem to apply anew 
as of the date of the material change, just as it applies anew in 
the context of actual exchanges according to the ruling.

As indicated above, the position that the IRS adopts in 
Revenue Ruling 2011-9 with respect to actual exchanges was 
first stated in a private letter ruling in 2006.12 As a result, the 
interpretation should not come as a surprise to anyone. What 
the published guidance does, however, is to state the position 
in a form that applies to all taxpayers, whereas a private letter 
ruling applies only to the particular taxpayer to which it is is-
sued. Given that the IRS position is now clearly stated in pub-
lished guidance, any COLI or BOLI policyholders who have 
taken a contrary position in the past may need to amend their 
tax returns and adjust their returns going forward, since the 
new ruling is an interpretation of existing law and the IRS did 
not limit its effect to prospective tax years or transactions. 3
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END NOTES

1  2011-12 I.R.B. 554.
2   Each reference to a “section” is to a section of the Internal Revenue Code 

of 1986, as amended (the “Code”).
3  PLR 200627021 (July 7, 2006).
4   Although not mentioned in the ruling, the second situation assumes that 

state insurable interest laws are satisfied with respect to the coverage on 
the former employee’s life following the exchange. The authors’ under-
standing is that this assumption would be true only in certain states, e.g., 
Georgia.

5  The ruling cites to S. Rep. No. 98-169, at 579 (1984) (the “DEFRA Senate 
Report”), and section 5.01 of Notice 2006-95, 2006-2 C.B. 848, for this 
proposition.

6  The ruling cites H.R. Rep. No. 100-1104, at 98 (1988) for this proposition.
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7  Despite this generous grandfathering rule under section 101(j), the IRS has taken a very narrow view in enforcing it by stating in published guidance that any “mate-
rial change” to a contract involved in a section 1035 exchange (other than changing the issuer) will result in a loss of grandfathering under section 101(j). See Q&A-15 
of Notice 2009-48, 2009-24 I.R.B. 1085. See also John T. Adney and Bryan W. Keene, “Guidance Released on COLI Best Practices,” Taxing Times, vol. 5, issue 3, at 37 
(Sept. 2009).

8  See Rev. Rul. 92-95, 1992-2 C.B. 43. For purposes of sections 72(q)(2)(I) and (u)(4), an “immediate annuity” is defined, in relevant part, as a contract under which the 
annuity starting date is no more than one year from the “date of the purchase of the annuity.” Rev. Rul. 92-95 states that for this purpose the “date of purchase” of a 
contract received in a section 1035 exchange is the same “date of purchase” as the contract being exchanged. This interpretation was necessary to enforce the intent 
of the relevant Code sections; otherwise, a deferred annuity with considerable tax-deferred inside buildup could be exchanged for a payout annuity and qualify as an 
immediate annuity. The ruling cites the legislative history of section 72(q) in support of this interpretation.

9  The Supreme Court has viewed properties as “different” in a sense that is “material” to the Code if the properties’ respective legal entitlements were different in kind 
or extent. Cottage Sav. Ass’n v. Commissioner, 499 U.S. 554, 565 (1991). 

10  See, e.g., TAM 9347005 (Aug. 10, 1993) (concluding that a section 1035 exchange occurred where policyholders accepted an offer by a life insurance company to issue an 
endorsement that would permanently increase the minimum interest rate guaranteed under the contract, thus effecting a material change in the terms of the contract).

11  DEFRA Senate Report, supra note 5. See also H.R. CoNf. Rep. No. 98-861, at 1076 (1984) (stating that the conference report follows the DEFRA Senate Report); Staff 
of tHe J. Comm. oN tax=N, 98th Cong., 2d Sess., GeNeRal explaNatioN of tHe ReveNue pRoviSioNS of tHe DefiCit ReDuCtioN aCt of 1984, at 656 (J. Comm. Print 1984) (same 
language as DEFRA Senate Report).

12 PLR 200627021 (July 7, 2006).




