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I n Rev. Rul. 2014-15,1 the Internal Revenue Service and 
Treasury provided both certainty on the use of a captive 
insurance company to fund retiree health benefits, and a 

lesson in the law of unintended consequences. Many ques-
tions remain, however, for taxpayers who enter into structures 
similar to that in the ruling.

THE RULING AND ITS ANALYSIS
The facts of the ruling are straightforward and not uncom-
mon. X, a publicly-traded domestic corporation, maintains 
a single-employer voluntary employees’ beneficiary associ-
ation (a VEBA). X made a contribution to the VEBA to fund 
health benefits for a large group of named retired employees 
and their dependents. X deducted the contribution to the 
extent permitted under sections 419 and 419A of the Internal 
Revenue Code. As an alternative to self-insuring the bene-
fits, the VEBA entered into a noncancellable accident and 
health insurance contract with IC, an unrelated commercial 
insurance company.2 Neither X nor the VEBA has any legal 
obligation to provide health benefits to the covered retirees 
and their dependents; in fact, both may cancel any provided 
coverage at any time.

In order to control costs, IC entered into a contract (Contract 
B) with S1, a wholly-owned subsidiary of X, under which 
it reinsured 100 percent of its obligations under the contract 
with the VEBA. The reinsurance contract with IC constitutes 
S1’s only business and requires payment of arms’-length 
premiums. S1 is regulated as an insurance company, and 
possesses adequate capital to fulfill its obligations under the 
contract. There are no guarantees that VEBA or X will reim-
burse S1 with respect to its obligations, nor is any amount of 
the premium loaned back to the VEBA or to X. In all respects, 
the parties conduct themselves in an arms’-length manner, 
except that S1 does not reinsure any other contracts.

The ruling first summarizes the requirements that must be met 
in order for a contract to be treated as an insurance contract, 
and for a business entity to be taxed as an insurance company. 
In particular, the ruling explains that risks that are the subject 
of the arrangement must be insurance risks and not merely 

investment or business risks, and that those risks must be 
shifted from the policyholder to the issuer and distributed, 
or pooled, such that the law of large numbers may operate.3 
Those requirements were met under the facts in the ruling. 
This is because the covered retirees’ health coverage repre-
sented insurance risks, and because Contract B shifted those 
risks from the retirees to S1. On this point, the analysis of the 
ruling was made easy because the risks were solely those of 
the retirees: Neither X nor the VEBA had any obligation to 
provide the benefits. Under the analysis of the ruling, the re-
quirement of risk distribution was met because the risks under 
Contract B are distributed among a large number of covered 
individuals. Because Contract B represents more than half (in 
fact, all) of S1’s business, S1 qualifies as an insurance com-
pany under the more-than-half the business test of sections 
831(c) and 816(a). 

A TENSION THAT WAS NOT THERE
The publication of Rev. Rul. 2014-15 was in response to a 
request from a law firm that had previously requested a Private 
Letter Ruling (PLR) to the same effect on behalf of a large 
corporation.4 The law firm’s request for guidance described 
a “possible misunderstanding” of existing published rulings 
that prevented the timely issuance of its requested PLR. 
The law firm’s letter requested a revenue ruling that would 
distinguish the insurance of employee health from a single 
company’s insurance of its own risks, such as those related to 
its ownership and leasing of multiple motor vehicles. In short, 
the letter served up the issue as an arguable inconsistency 
between two previously-published rulings: Rev. Rul. 92-93 5 

and Rev. Rul. 2005-40.6

In Rev. Rul. 92-93, a domestic manufacturing corporation 
provided life insurance to its active employees under a group-
term life insurance contract purchased from its wholly-owned 
insurance subsidiary. The terms of the contract were custom-
ary in the industry, and there was no guarantee of renewal, 
nor were permanent benefits (such as a cash surrender value) 
provided. The ruling concludes that although the employer 
corporation purchased the group-term life insurance from 
its subsidiary, this fact did not cause the arrangement to be 
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to additional questions, 
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“self-insurance” because the economic risk of loss being 
insured is not a risk of the employer, rather it is a risk—the 
mortality risk—of the employees. The ruling recites that “[t]he 
holdings of this revenue ruling also apply to accident and 
health insurance.” The Service applied a similar analysis in 
Rev. Rul. 92-94 to a nonlife insurance company insuring its 
own employees, concluding that the company’s gross premi-
ums written include amounts the company charged itself with 
respect to liability for insurance and annuity benefits for the 
employees. Again, according to the Service, the arrangements 
were not non-deductible self-insurance because the compa-
ny’s assumption of liabilities shifts the employees’ risks to the 
insurance company.8 

In Rev. Rul. 2005-40, the Service concluded that an arrange-
ment entered into with a single policyholder cannot qualify as 
an insurance contract for Federal income tax purposes if the 
issuer does not enter into contracts with other policyholders. 

According to the ruling, such an 
arrangement cannot satisfy the risk 
distribution requirement regard-
less of the number of statistically 
independent risk units that are in-
sured. This position has generated 
considerable debate. On the one 
hand, an economist or actuary may 
reasonably conclude that the re-
quirement of risk distribution is met 
(and the law of large numbers may 
operate) with regard to a contract 
with a single policyholder if that sin-
gle contract represents a sufficient 
number of independent underlying 
risks, such as a fleet of vehicles—or 
a pool of employees or retirees. On 
the other hand, the Service is right-
fully concerned that a deduction 

generally is not permitted for the prefunding of future losses 
that do not otherwise meet the requirements of the all-events 
test and economic performance. The line between insurance 
and non-insurance is of broad consequence.

The Service may not have foreseen some of the corollary is-
sues that resulted from the publication of Rev. Rul. 2005-40. 
For example, shortly after Rev. Rul. 2005-40 was published, 
practitioners requested clarification that the position in Rev. 
Rul. 2005-40 would not be applied to a single reinsurance con-

tract issued by a reinsurer where the reinsurance contract itself 
represents an entire block of insurance business, with a suffi-
ciently large number of unrelated policyholders and risks.9 In 
response, the Service issued Rev. Rul. 2009-26,10 confirming 
exactly that. Nor did many practitioners foresee the relatively 
little weight that the Tax Court would accord the concentra-
tion of risks in a relatively small number of policyholders in 
Rent-A-Center v. Commissioner. In that case, the Tax Court 
concluded that an arrangement qualified as insurance and did 
not even discuss the number of policyholders, even though 
according to the Service’s brief the related risks that were 
covered were concentrated in just three policyholders, and 
two-thirds of the risks related to a single policyholder.12

One might view the publication of Rev. Rul. 2014-15 as yet 
another unintended consequence of Rev. Rul. 2005-40. That 
is, having concluded categorically that an arrangement pool-
ing a large number of unrelated risks of just one policyholder 
cannot be insurance, the Service’s analysis of insurance 
qualification must necessarily delve deeper into questions 
involving whose risk is whose. 

Ironically, Rev. Rul. 92-93 and Rev. Rul. 2005-40 need not 
have been viewed as offering competing analyses of risk 
distribution. If the Service had interpreted (as do most prac-
titioners) Rev. Rul. 92-93 as looking through to the insured 
employees as the ultimate policyholders, there was no incon-
sistency with Rev. Rul. 2005-40 to resolve. Under the analysis 
of Rev. Rul. 92-93, the insurance contract between the VEBA 
and IC represented a large group of named retirees and their 
dependents. The “single insured” position in Rev. Rul. 2005-
40 thus was not implicated. Rev. Rul. 2014-15 acknowledges 
as much by “distinguishing” Rev. Rul. 2005-40.13 

IMPORTANT QUESTIONS UNANSWERED
At least as important as the questions answered in Rev. Rul. 2014-
15 are the questions that remain unaddressed. It is, of course, 
important that the ruling concluded what is obvious: under the 
facts presented, S1 qualified as an insurance company for Federal 
income tax purposes. A company planning a transaction such 
as that described in the ruling, however, likely needs answers 
to additional questions, including questions on which the ruling 
explicitly provides no guidance. 

For example:
The contract that S1 issued provides noncancellable acci-
dent and health coverage. Under section 816(b) of the Code, 
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reserves with regard to noncancellable accident and health in-
surance contracts may be life insurance reserves. Because the 
contract that S1 issued is its only business, S1 would qualify 
as a life insurance company, although the ruling does not say 
so. Does life company qualification mean that the life-nonlife 
consolidated return limitations apply, and prevent the utiliza-
tion of S1 losses, if any, for the first five years it is in the group? 
Are there approaches to avoid this result?

Also, under the facts of the ruling, X is not legally obligated to 
provide health benefits to its retirees and may cancel coverage 
at any time. Would the conclusion be different if, instead of 
retirees, the contract insured the health of active employees 
and X were obligated to provide coverage such as under a 
collective bargaining agreement? Would the ruling treat the 
Affordable Care Act employer mandate as an obligation to 
provide coverage? Although the risks at issue would still 
be those of the individuals, arguably the risks could also be 
viewed as risks of X because the ACA requires the employer 
to provide coverage or pay a fine for not doing so. The likeliest 
analogy in that case would likely still be Rev. Rul. 92-93, or 
perhaps Rev. Rul. 2006-95 (concerning reinsurance), but 
Rev. Rul. 2014-15 does not address these facts directly. 
 
The ruling addresses only circumstances in which welfare 
benefits are provided through a VEBA. It does not address 
other circumstances, such as the provision of welfare benefits 
other than through a VEBA, or the provision of benefits that 
might be deferred compensation. In theory, one would expect 
the same conclusion that S1 is an insurance company if in-
stead the employer contracted with S1 directly (or through a 
fronting insurer if it were an ERISA benefit14) and no VEBA 
was involved. Different rules, however, govern the timing of 
deductions for insurance premiums than govern the timing of 
deductions for deferred compensation.

Another explicit caveat concerns the status of the contract 
with S1 as a self-insured medical reimbursement plan for 
purposes of the nondiscrimination rules of section 105(h). 
The ruling does not give any reason for this caveat, but the fact 
that it is there suggests that companies should consider the 
applicability of section 105(h) on their own facts.

And, perhaps most importantly, would the same analysis 
apply to a medical stop-loss policy as applies to the contract 
with S1? Presumably, if an employer, either directly or 
through a VEBA, enters into a medical stop-loss policy with 

a captive insurer, one would still look through to the under-
lying insured employees to determine whether the insurance 
requirement of risk distribution is met. Medical stop-loss 
arrangements are common. The ruling’s failure to shed light 
on their treatment does not prevent the issue from coming up 
in this context and others. Rather, it leaves taxpayers and their 
advisors to make their best judgment as to how existing judi-
cial authorities should be applied.

The insurance company conclusion in Rev. Rul. 2014-15 
provides welcome certainty on the facts of the ruling and is 
clearly correct, even obvious. The Service and Treasury are no 
doubt aware there is unfinished business in this area, however. 
As discussed, the ruling declines to address a number of issues 
concerning the taxation of employee benefits, and even the 
ruling’s insurance conclusion is limited to the ruling’s facts. 
There may be further guidance. Meanwhile, employers and 
their advisors are working through corollary issues on a case-
by-case basis. 
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